Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at atmosfæren indeholdt langt mindre CO2 end hidtil antaget, da skovene opstod på Jorden. Opdagelsen, der er baseret på forskning støttet af Carlsbergfondet, gør op med 30 år gamle antagelser om, hvordan landplanter påvirker klimaet.

Af pressemeddelelsen:

“Nu peger et nyt studie publiceret i tidsskriftet Nature Communications imidlertid på, at det ikke var træerne, der var afgørende for, at klimaet blev koldere. Studiet, der er gennemført af forskere på Københavns Universitet, viser, at de små såkaldte karplanter, der eksisterede på Jorden for 385 millioner år siden, måske havde større betydning for ændringer i klimaet end hidtil antaget.

”Vi mener, at det er fremkomsten af de primitive karplanter og ikke skovene, der giver størst CO2-fald. Det skyldes, at karplanterne har et sparsomt rodnet og har sværere ved at holde næringen i jorden. Derfor har de et større behov for at optage ny næring fra undergrunden, og det sker gennem forvitring af mineralerne i jorden,” siger studiets førsteforfatter Tais W. Dahl, der er lektor på Globe Institute på Københavns Universitet og har modtaget støtte fra Carlsbergfondet til feltarbejde i forbindelse med studiet.”

Deklaration: 2. Videnskabelig artikel
Udgiver:
Nature Communications nr 13, 20.december 2022
Forfattere: Tais W. Dahl, Magnus A. R. Harding, Julia Brugger, Georg Feulner, Kion Norrman, Barry H. Lomax & Christopher K. Junium

Carlsbergfondets pressemeddelelse

Gå direkte til studiet: Low atmospheric CO2 levels before the rise of forested ecosystems